// Corona en cleantech - materialen/grondstoffen

3D-printen kan dus ondersteuning bieden voor (wereldwijde) tekorten én is tegelijkertijd ook een vorm van clean technology: er is geen of nauwelijks verlies van grondstoffen omdat alleen het materiaal geprint wordt dat daadwerkelijk nodig is voor het product (geen gefrees of geslijp). 3D-printen gebeurt in de meeste gevallen lokaal (weinig transportkilometers) en kleinschalig, hierdoor kan gemakkelijk gekozen worden voor lokaal gewonnen duurzame energie (bv. van zonnepanelen)

In het 3D printen is er een grote beweging gestart door bedrijven én particulieren die een printer hebben. Samen bedenken en produceren ze op korte termijn allerlei oplossingen (op maat) om Corona tegen te gaan. Enkele voorbeelden:

A 3D-printer company in Italy has designed and printed 100 life-saving respirator valves in 24 hours for a hospital that had run out of them.
The valve connects patients in intensive care to breathing machines.
The hospital, in Brescia, had 250 coronavirus patients in intensive care and the valves are designed to be used for a maximum of eight hours at a time.
The 3D-printed version cost less than €1 each to produce and the prototype took 3 hours to design.
Read the full article via:https://www.bbc.com/news/technology-51911070

Materialise, de Belgische specialist in 3D-printing, komt met een opvallend initiatief om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Het bedrijf ontwikkelde een handenvrije deuropener en stelt het computerbestand met het ontwerp gratis ter beschikking. Wie een 3D-printer bezit, kan de deuropener in een handomdraai downloaden en zelf printen.
Lees het volledige artikel via: https://datanews.knack.be/…/strij…/article-news-1577923.html

Anti Corona deuropener 3D geprint materialise