// NAC krijgt 1200 zonnepanelen

Het NAC (Nieuw Administratief Centrum) in Houthalen wordt uitgerust met één van de grootste PV-installaties op een gemeentelijk gebouw in Limburg.

Al van bij het ontwerp van het gebouw werd de energievraag zoveel mogelijk beperkt. Het NAC is een zeer duurzaam gebouw met heel wat cleantech aan boord. Zo wordt het gebouw bijvoorbeeld verwarmd en gekoeld door middel van een Koude Warmte Opslag-systeem (KWO). Hierbij wordt via twee bronnen water uit de bodem opgepompt en gebruikt om het gebouw te koelen of te verwarmen. Ook werd er al sinds 2012 geen gebruik gemaakt van fossiele brandstof. Er is al nagenoeg geen lokale uitstoot van C02! 

Het elektriciteitsverbruik van het NAC is momenteel iets meer dan 1,2 miljoen kWh. Om dit verbruik te compenseren, worden er ongeveer 1200 panelen van elk 340 Wattpiek op het bestaande extensief groendak gelegd.

Zonnepanelen komen het beste tot hun recht op zogenoemde extensieve groendaken. Dat zijn daken met een vegetatie die weinig onderhoud nodig heeft. Denk hierbij aan vetplanten, mossen, kruiden of een combinatie daarvan, net zoals het dak van het NAC. Een sedumdak met hoofdzakelijk vetplantjes hoeft u nooit water te geven. Vetplanten houden regenwater namelijk heel lang vast.

Temperatuur en rendement:

Wat vooral helpt, is dat het dak door de groenbedekking een lagere temperatuur heeft. Sedumdaken houden vocht enorm goed vast en geven dit bij warme dagen langzaam af in de vorm van waterdamp. Dit koelt de omgeving. Sedumdaken met zonnepanelen warmen hierdoor minder op waardoor het rendement minder snel afneemt t.o.v. het rendement van zonnepanelen niet gecombineerd met een groendak.
De temperatuur op een gewoon bitumen of epdm dak kan in de zomer oplopen tot wel 70 graden. Sedumdaken blijven stukken koeler met temperaturen van maximum 36 graden Celsius. Denk aan het verschil in temperatuur tussen een asfaltweg en een weide in volle zomer. Met de toename van het aantal en de duur van de hittegolven is dit dus een ideale combinatie.

Biodiversiteit:

Een combinatie van zonnepanelen en groendak vergroot de biodiversiteit van het groendak doordat de zonnepanelen variatie creëren op het dak aan schaduw, wind en zon. Sommige vetplanten doen het beter in de schaduw, andere dan weer beter in volle zon.
Er ontstaat hierdoor een netwerk van verschillende microklimaten.

Levensduur:

De lagere temperaturen waaraan de panelen worden blootgesteld dragen ook nog eens bij aan de levensduur van de zonnepanelen. Het groendak is dus deels een bescherming van de investering. Om duurzaam te bouwen hoeft er geen keuze gemaakt te worden tussen groendaken en het plaatsen van zonnepa­nelen. Sterker nog, groendaken en zonnepanelen versterken elkaars werking!

Technische details:

De volledige PV-installatie zal zo’n 414 kiloWattpiek opwekken en ongeveer 350 000 kWh groene stroom opwekken (= verbruik van ongeveer 100 huishoudens). Jaarlijkse zal er 67 ton aan CO2 bespaard worden, dit komt overeen met ongeveer 5 hectare bos! 

De totale investering van ongeveer 466 000 euro (excl btw) zal op 5 à 6 jaar terugverdiend zijn.

Lees hier het artikel via Het Belang van Limburg