// North-C Methanol project zal jaarlijks 140.000 ton CO2 omzetten naar groene methanol

northseaport

Industriële topspelers ondertekenden gisteren in Gent de formele samenwerkingsverbintenis als startschot voor de bouw van North-C-Methanol, een installatie die vanaf 2024 jaarlijks 140.000 ton CO2 zal afvangen. De CO2 zal gebruikt worden als grondstof voor de productie van 44.000 ton groene methanol per jaar, die kan gebruikt worden in lokale chemische en duurzame energie-industrieën en als brandstof voor schepen en treinen.
 

De project-investering van zowat 140 miljoen euro is slechts een eerste stap in een programma dat op termijn jaarlijks tot 1 miljoen ton CO2-uitstoot wil hergebruiken in North Sea Port en zo een uitstootreductie "van wereldklasse" te realiseren.

De eerste installatie, een elektrolyser van 65 megawatt, wordt opgetrokken op de terreinen van ENGIE. Deze waterstoffabriek zal water via windenergie omzetten in groene waterstof en zuurstof.

De tweede installatie, een methanolfabriek van Proman, zal deze groene waterstof gebruiken om de opgevangen CO2-uitstoot van grote lokale industriële spelers (oa. ArcelorMittal, Alco Bio Fuel en Yara) om te zetten naar groene methanol. De lokale chemische industrie en hernieuwbare brandstofindustrie, waartoe Cargill behoort, neemt de methanol op haar beurt af als groene grondstof/brandstof voor schepen en treinen.

De 20 industriële en private spelers in het project zullen jaarlijks 140.000 ton CO2-uitstoot afvangen. Dat komt overeen met een equivalent van 40.000 vluchten van Brussel naar Bali. Per jaar. Het project zou de grootste hernieuwbare waterstof-naar-methanolconstructie ter wereld omvatten.

Lees het volledige artikel in Trends via https://trends.knack.be/economie/bedrijven/startschot-voor-gents-project-voor-hergebruik-co2/article-news-1656131.html