// Vijf tips voor een duurzamere kerst

1. Koop een duurzame kerstboom

Zowel de kunstboom als een échte kerstboom zijn beide niet milieuvriendelijk. Al gaat een kunstboom jaren mee, de milieuonvriendelijke productie en het transport vanuit lageloonlanden zijn zeer vervuilend. En het verbranden van je echte wegwerpkerstboom na de feestdagen zorgt weer voor massa’s extra CO2 in de lucht.

Een betere optie is een kerstboom ‘recyclen’, plant hem gewoon elk jaar na de feestdagen weer in je eigen tuin. Koop daarvoor een boom met een kluit in een pot, dus niet op een houten kruis. In Nederland gaan ze een stapje verder: daar kun je een kerstboom gewoon húren.

2. Kies voor milieuvriendelijke kerstverlichting

Gezellig, die lampjes in de tuin, in de boom, aan je dakgoot,... maar sommige types verslinden hopen energie. Kies voor LED verlichting, deze heeft niet alleen een veel lager verbruik maar ook een hoger aantal branduren dan gewone verlichting. Er zijn zelfs LED-lichtsnoeren die werken op zonne-energie!

3. Ga voor een groene kerstkaart

Niks zo fijn als een persoonlijke kerstkaart sturen. Hoewel de digitale e-card de meest milieuvriendelijke optie is, heeft het geen hartverwarmend karakter. Daarom is het fijner om gedrukte kaarten te versturen. Als je de kaarten koopt of laat drukken, kies dan voor kaarten die op (ongebleekt of chloorvrij gebleekt) kringlooppapier gedrukt zijn. Er bestaan zelfs kaarten die gedrukt zijn met milieuvriendelijke inkt!

Let in elk geval op het label van FSC (Forest Stewardship Council), dat je verzekert van milieuvriendelijk geproduceerd papier. Voor de creatieve geesten: ga zelf aan de slag met oude kerstkaarten en maak er een nieuw en origineel exemplaar van. Zo krijgen deze een tweede leven.

4. Een kerstdiner kan ook duurzaam

Bij de keuze voor ingrediënten kan je rekening houden om zoveel mogelijk (biologische) lokale- en seizoensproducten te kopen. Voorzie niet meer dan je nodig hebt, zo voorkom je voedselverspilling. Gebruik geen wegwerpservies of -tafellaken, dat zijn grote vervuilers. Verder kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om kraanwater gekoeld in een mooie karaf op tafel te zetten, in plaats van een milieu-onvriendelijke (en dure) fles mineraalwater.

5. The day after...

Na het gezellige feest is er heel wat op te ruimen. Heb je de gewoonte om alles weg te gooien, bekijk dan dit jaar eens of je inpakpapier en cadeauverpakkingen kan hergebruiken. Daarnaast sorteer je waar mogelijk: (wijn)flessen in de glasbak, etensresten bij het GFT. De kerstboom gaat gewoon terug in de grond. Ruim je kerstversiering en verlichting netjes op, zo gaan ze langer mee en kun je ze jaar na jaar blijven gebruiken.

 

Heb jij zelf tips voor een duurzame kerst? Post ze in de comments op onze facebookpagina!