// Terreinbezoek REMO met test van het Early Warning Systeem

DSC_0032-2-1080x675.jpg

2 juli stond op de Locals agenda als niet te missen datum voor de bijeenkomst op het Remostort. Hier werd door een medewerker van VITO de huidige stand van zaken uitgelegd over de resultaten van de opgestelde meetpunten van het Early Warning Systeem. Ook toekomstige tests en verdere aanpassingen op vraag van de Locals werden besproken.

Het bezoek werd afgerond met een reeks testen ter plaatse, uitgevoerd met behulp van een ‘mobiele neus’. Hierdoor kon de gevoeligheid van de meetapparatuur vastgesteld worden. Als laatste kregen we het resultaat te zien van een proef waarbij een mobiele scheidingsinstallatie gebruikt was.

Ook leden van groep ‘De Bezorgde Buurtbewoners’ waren aanwezig.

Lees hieronder het beknopt verslag dat ze in de krant publiceerden.
HOUTHALEN-HELCHTEREN – Afgelopen donderdag brachten een 15-tal buurtbewoners een werkbezoek aan de REMO-site in Helchteren. Het opzet van dit bezoek was om een uitgebreide uitleg te krijgen over het Early Warning System dat op de stortplaats werd geïnstalleerd. De organisatie van het werkbezoek lag in handen van de Locals, een groep kritische buurtbewoners. De technische uitleg werd verschaft door medewerkers van VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek

Op verschillende punten op het stortterrein zelf, maar ook in aangrenzende woonkernen, werden intussen meettoestellen geplaatst in het kader van een Early Warning System. Enerzijds zijn er meettoestellen die verschillende geuren waarnemen. Deze toestellen zijn belangrijk in het voorkomen en bestrijden van eventuele geurhinder die de stortplaats met zich meebrengt. Anderzijds werden toestellen geplaatst die stofmetingen doen. Ook hier laten de metingen toe dat men kan ingrijpen als er stofhinder waargenomen wordt, anderzijds bieden de stofmonsters in de toestellen de mogelijkheid om te onderzoeken welke componenten deel uitmaken van het stof.
Het is duidelijk dat het systeem als doel heeft om ongemakken en hinder voor werknemers op de stortplaats, maar uiteraard ook voor buurtbewoners zoveel mogelijk te voorkomen. Naast vaste ankerpunten voor de meettoestellen, worden op de site ook mobiele meettoestellen ingezet.

De deelnemers aan het werkbezoek voerden na de technische uitleg ook een terreinbezoek uit. Hierbij werden de meettoestellen bezocht en bestudeerd, maar de aanwezigen kregen ook tekst en uitleg bij de gescheiden opslagplaatsen die vrij recent op het terrein in gebruik genomen werden.

Het werd een leerrijk werkbezoek waarbij het voor iedereen duidelijk is dat de Group Machiels samen met tal van partners ten alle tijden alles in het werk moet stellen om de gezondheid van haar werknemers op het terrein, maar ook van de nabije omgeving in alle omstandigheden te waarborgen.