// België trekt de kaart van de duurzaamheid voor het paviljoen voor de wereldexpo in Dubai

De Green Ark is een houten constructie die bekleed wordt met 10.000 lokale planten die CO2 opslaan en de binnentemperatuur 3 tot 5 graden zal verlagen. Het paviljoen is energiepositief en zal dus meer energie produceren dan het verbruikt. Het ontwerp is gestoeld op de principes van circulair bouwen. Er worden alleen gerecycleerde materialen gebruikt en de houten structuur is demonteerbaar en dus geschikt voor hergebruik.

Het was het consortium BEMOB-2020 (dat verenigt architectenbureaus: Vincent Callebaut en Assar Architectsen aannemers BESIX en Vanhout) dat na een Europese openbare aanbesteding het project toegewezen kreeg. Voor het ontwerp staat designbureau Krafhaus in en Creneau International zorgt voor het interieurconcept.

BESIX startte zopas met de funderingswerken van de site van 2.180 vierkante meter. Het 4 verdiepingen hoge gebouw zal steunen op een boogconstructie. Bezoekers op de begane grond kunnen onder de boog van het gebouw door wandelen. Daar zullen ze kunnen slenteren langs winkels met chocolade en Belgische souvenirs, fastfoodkraampjes met typisch Belgische snacks zoals wafels en frieten. Natuurlijk is er ook een gastronomische brasserie en een business center: voor ondernemers een uitgelezen kans om een workshop, seminarie of business event te organiseren.
Je zal in virtueel België van 2050 kunnen rondwandelen waarin alle mobiliteitsproblemen verleden tijd zijn. Verschillende uitgeverijen werken samen om 7 stripfiguren de bezoekers te laten begeleiden. Aan het einde van hun visite worden bezoekers zelf getransformeerd tot stripfiguur in een hologram.”

Er worden meer dan 25 miljoen bezoekers verwacht, voor het Belgische paviljoen worden er zo’n 15.000 bezoekers per dag geschat.