// Herconnecteer en help een ecosysteem!

Insectentoren

 

 

Bijen en wespen worden zeldzamer want door verstedelijking worden nectar-, stuifmeelbronnen en degelijke nestgelegenheden erg schaars. Bovendien is het intensieve gebruik van pesticiden een groot probleem voor de insecten die de bespoten planten bezoeken.

 

Onze natuurlijke bestuivers sterven uit en dat is een enorm probleem voor onze land- en tuinbouw… Niet alleen hier maar overal ter wereld. In sommige streken moet men zelfs overgaan tot handmatige bevruchting van bloesems met penselen.

Handmatige bestuiving

Laten we het zover niet komen en deze (quarantaine)tijd gebruiken om de wilde bijen een handje te helpen! Maak volgens je persoonlijke interpretatie een insectenhotel door gebruik van gerecycleerde materialen! Het vormt een leuke opdracht om de creativiteit van het hele gezin samen te brengen.

Insectenhotel

Een insectenhotel kan een simpel bakje zijn (bv een wijnkistje, theepot, blikken doos,…) dat je vult met verschillende compartimenten bv houtblokken, holle (riet)stengels, baksteen,…

Heb je een stuk dode boomstam in de buurt? Dode bomen zorgen voor nieuw leven: keverlarven, houtwespen en andere dieren vreten gangen in het hout. Bijen en wespen recycleren deze holtes om er hun eigen nestjes in te maken. Boorgaten (3 mm - 8 mm) in een droog stammetje of houtblok werken ook prima. Boor gaatjes van diverse diktes, zo diep als je boortje het toelaat. Boor mooi horizontaal of iets naar omhoog zodat er geen regen in kan.

Tip voor het gebruik van stengels: zorg dat er achteraan zeker een ‘knoop’ in zit, d.w.z. dat de stengel niet helemaal hol of ‘open’ mag zijn. Stapel de stengels op elkaar in een vak of bundel een handvol stengels door er een stevig stuk natuurtouw rond te binden (bv. katoen, jute, hennep).

Je bijenhotel moet zo weinig mogelijk in de schaduw staan en zo min mogelijk regen vangen. Je zet het hotel dus best zuidelijk georiënteerd. Tegen een stenen muur (slaat warmte op) is het succes gegarandeerd.

Wil je echt all-in gaan? Veel insectenhotels worden opgebouwd als beestentoren: je geeft aan de onder- en bovenkant ook plaats aan andere dieren dan insecten. Zo kan je aan de onderkant een egelhuisje bouwen en aan de bovenkant een vogelvoederplank voorzien.

We challenge you!!! Heb je iets geknutseld? Post een leuke foto op onze Facebookpagina!

Bron: https://www.natuurpunt.be/pagina/hoe-help-je-wilde-bijen-je-tuin?gclid=…