// Houthalense Daubechies ontvangt internationale award voor technisch en wetenschappelijk Onderzoek

Daubechies

VUB-alumna en beroemde wiskundige Ingrid Daubechies , afkomstig uit Houthalen-Helchteren , ontving samen met collega-wetenschappers Yves Meyer, Terence Tao en Emmanuel Candès de prestigieuze Princess of Asturias Award voor Technisch & Wetenschappelijk Onderzoek 2020 voor hun baanbrekende bijdragen aan wiskundige theorieën en technieken voor dataverwerking die de ruggengraat vormen van het moderne digitale tijdperk.

De award wordt elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië uitgereikt door de Princess of Asturias Foundation. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 50.000 euro, een diploma, een insigne en een door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró speciaal ontworpen sculptuur.

Het onderzoek van deze 4 wereldautoriteiten in de wiskunde is in wezen gebaseerd op 2 verschillende maar complementaire instrumenten: wavelets en gecomprimeerde sensing of matrix voltooiing. De wavelets, die Daubechies heeft ontdekt, stellen ons in staat om grafische bestanden te comprimeren, met weinig verlies aan resolutie.

Daubechies: "Ik ben zeer vereerd dat ik geselecteerd ben voor deze prijs, zowel door het prestige van de Award zelf, zoals blijkt uit de bekendheid van de vroegere laureaten, als door de identiteit van mijn mede-laureaten, elk van hen reuzen in mijn eigen persoonlijke galerij van helden."

Het oog van Daubechies : Ingrid Daubechies (°1954) is afkomstig uit Houthalen-Helchteren en algemeen erkend als een van de grootste wiskundigen van onze tijd. Ze werd echter befaamd door de naar haar genoemde wavelets. Andere wavelets door haar uitgevonden vinden hun toepassing in het JPEG-2000-formaat, dat de standaard is voor de digitale film in Europa en de VS.

Daubechies werkt momenteel aan de Duke University in Durham, North Carolina in de VS en is verbonden aan de VUB. Op 17 juli 2012 ontving ze op één dag twee onderscheidingen: in ons land kreeg ze de titel van barones toegekend en in de VS ontving ze de Nemmersprijs 2012.

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren wil deze opmerkelijke vrouw en haar werk eren. Daarom heet het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het NAC 'Het Oog van Daubechies'. Op het dak krijgt zij als een soort eerbetoon een kunstzinnige plek met een verre en wereldse blik over onze gemeente, de regio en Limburg.

 

Wil je uitkijkpunt ‘Het Oog van Daubechies’ een geleid bezoek brengen?

 

Contacteer CleanTechPunt voor meer informatie en reserveringen
 

nac