// Locals aanwezig op het ELFM seminarie in het Europees Parlement te Brussel
De Locals waren op 20/11/2018 aanwezig op het ELFM seminarie te Brussel. Focus lag op interactief debatteren over de ontwikkeling van dynamisch landfill management. Dit stemt overeen met andere belangrijke EU beleidsdomeinen zoals circulaire economie, klimaatveranderingsthemas, en gespecialiseerde regionale ontwikkelingen. De EURELCO-leden gaan nu aan de slag om de term Dynamic Landfill Management (DLM) glashelder te definiëren voor de Europese instellingen. Uiteraard zullen alle ontwikkelingen hierrond verder op de voet worden opgevolgd door de Locals.
Lees er meer over via de website van de KULeuven (ENG)
Naar aanleiding van dit thema zijn we ook eens buiten onze grenzen gaan kijken. Belangrijke gedachte uit deze debatten bij alle Europese partners :
- Stortplaatsen vragen meer en meer onze aandacht. De druk om ze op te ruimen neemt toe wegens de later optredende klimatologische veranderingen en erosie waardoor hun aanwezigheid een bedreiging voor onze gezondheid vormt.
- Beter kan men afstappen van de risico-gebaseerde benadering (veilig gerust laten) en een visie ontwikkelen naar voordelen voor de omgeving (nieuwe bodembestemming, grondstoffen, energie). Een lange termijn visie is dus belangrijk bij het beheer van stortplaatsen.
- Er is nood aan een betere begeleidende nationale en internationale wetgeving om de afvalwetgeving met de grondstoffenrecuperatie te verzoenen volgens de visie van de circulaire en koolstof arme economie.
- Als nieuwe lange termijn visie kan men aan Dynamisch Stortplaats Beheer doen. Deze term dient nog nauwkeuriger gedefinieerd maar komt neer op een degelijke voorbereiding tot latere opruiming, of ontginning met toepassing van ELFM, van bij de start. In afwachting kan een interim gebruik als o.a. zonnepark of golfterrein het project meer rendabel maken. Uiteindelijk zal de meerwaarde aan inkomsten door oppervlaktewinning en grondstof- en energierecuperatie (met gebruik van nieuwe propere technieken) de belangrijkste drijvende kracht vormen om deze vervuilde oppervlakte op te ruimen.
Een voorbeeld uit Engeland:
Oud stortafval blootgelegd door kusterosie op de zeekliffen van Walney eiland van Barrow-in-Furness.
Foto: Ashley Cooper/Global Warming Images/Alamy (klik op de foto om het originele artikel in The Guardian te lezen – ENG)
Als CleanTechPunt en De Locals kunnen wij vaststellen dat deze evolutie naar Cleantech oplossingen vraagt. De wetenschap van een stijgende zeespiegel en toenemende extreme weersomstandigheden verontrust ons over een mondiale vervuiling.