Ingediend door admin op wo, 15/11/2023 - 11:18

Steengoed Duurzaam ondernemen.

Steengoed Projecten de grindwinner in het Limburgse Maasland. Grindwinning heeft een grote impact op de omgeving en heeft het Maasland mee vorm gegeven. Velen zullen denken dat het vooral een destructieve impact heeft, maar het is net het omgekeerde. Grindwinning kan en moet een meerwaarde zijn voor de maatschappij.

Het is een verhaal waar duurzaamheid in het DNA van de sector is ingebakken. Enkel al het feit dat er lokaal grondstoffen voor de bouw worden ontgonnen, betekent dat deze niet van honderden kilometers verder moeten worden aangevoerd. Veel kortere transportafstanden dus.

De gebieden die ontgonnen worden zijn voornamelijk gesitueerd langs de Maas. Na ontginning worden deze gebieden, die voornamelijk in landbouwgebruik zijn, omgetoverd tot natuurgebied als ze binnen het winterbed van de Maas liggen. Niet enkel natuurontwikkeling is hierbij het doel, maar ook hoogwaterveiligheid is een belangrijke doelstelling in onze projecten. Maatschappelijk relevant en duurzaam dus.

De afgelopen 5 jaar heeft Steengoed Projecten ook deelgenomen aan het Charter Duurzaam ondernemen van Voka en heeft het Pioneer en Champions traject met glas afgesloten.

Deel van dit traject is het opzetten van een transitietraject, waarbij we streven naar CO2 neutraliteit voor onze corebusiness. Hiervoor zijn we gestart met het bepalen van onze huidige CO2-footprint en het opstellen van een reductieplan. Om dit in alle transparantie te doen en ook onafhankelijk te laten opvolgen hebben we ons aangesloten bij het Science Based Target initiative. Zij hebben ons doelstelling geregistreerd en volgen onze progressie de komende jaren op. Deze doelstelling is het terugdringen van onze directe CO2 uitstoot met 42 % tegen 2030.

Op basis van ons reductieplan hebben we hierin al een belangrijke stap genomen. Door de aanleg van een eigen PV-installatie produceren we nu op een groene manier ongeveer 60 % van de stroom die we nodig hebben voor onze ontginning en productieproces en we realiseren hier nu al een vermindering van 612 ton CO2/jaar wat onze CO2 uitstoot nu al terugdringt met 57%. We halen de gestelde doelstelling dus nu al, maar dit is zeker niet het einde van onze inspanningen om onze footprint te verkleinen.

 

Afbeelding
Steengoed