// VLAIO STEM 14+

Dankzij de samenwerking met Vlaio worden jongeren vanaf 14 jaar gesensibiliseerd rond "energie en klimaat". Zo vormen zij zich een beeld rond de maatschappelijke problematiek hierrond. 

 

De jongeren krijgen een clean tech-uitdaging aangeboden. Een interactief buitenschools traject met een aanbod aan workshops waarin ze vanuit hun eigen bezorgdheden kunnen experimenteren en nadenken over hoe we onze toekomst met behulp van energiezuinige technologie groener en duurzamer kunnen vormgeven. De jongeren krijgen zelf een actieve rol in de ontwikkeling van de activiteiten. Ze kiezen uit het aanbod workshops wat het beste bij hun vragen past, zetten dit in tijdens de onderzoeksfase en brengen uiteindelijk alles tot uitvoer. 

 

Partnerbedrijven

Bedrijven die rechtstreeks met energie te maken hebben, stellen materiaal ter beschikking, delen hun expertise en motiveren zo jongeren om een STEM-studiekeuze te maken. Encon, iLumen, LRM/Kristal Solar Park en Yontec nemen deze vraag met plezier op. 

 

Jongerenorganisaties

De jongerenorganisaties die hun kans wagen, zijn: 

APP Academie in Bilzen

Chiro Hechtel-Eksel

Chiro Meulenberg

JeugdWelzijnsWerk

Keerpunt Bilzen

Keerpunt Hasselt

KSA Hechtel-Eksel

Natuur en Wetenschap

 

Partnerschappen met openbare besturen

Ook een aantal openbare besturen werken mee. De gemeenten Bilzen, Genk, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen zorgden voor de contacten bij de jongerenorganisaties en zullen een verbindende factor blijven. Ze bieden ook de mogelijkheid budgetten aan te vragen om de ontwerpen tot uitvoering te brengen en een duurzaam resultaat zichtbaar te maken.

Provincie Limburg staat in voor de communicatie over dit project over de gemeentegrenzen heen. 

 

Kennispartner

Als kennisinstelling geeft ook PXL-Green & Tech de inhoud mee vorm om het nadien te gebruiken tijdens opleidingen rond clean tech. Het einddoel is jongeren te prikkelen om een STEM-richting te volgen.